Куркубиня с шоколад


Попаднах на тази изключително лесна, семпла и вкусна рецепта в блога на Люси и веднага се залових с приготвянето й. Моят вариант визуално се различава от нейния, може би заради различния шоколад, който сме сложили, но този десерт е много вкусен, независимо дали е по-светъл, или по-тъмен.


Ето и необходимите продукти за куркубиня с шоколад:

1 пакет кори за баница
100 г шоколад
100-150 мл течна  сметана
½ лимон
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
олио


Начин на приготвяне

Първо се приготвя захарния сироп, като може да се направи и от предната вечер. Слагате водата и захарта да заврат в подходящ съд на котлона. След като сиропът заври, го оставете на котлона не повече от 3-4 минути, за да остане рядък. Преди да го дръпнете от огъня, добавете няколко капки лимонов сок.

В две купички налейте олио и вода. Вземете първата кора, намажете я с малко олио и сложете втората кора. Намаслете я почти цялата, като в долния край само намажете и малко вода с помощта на четка.

Сгънете корите първо от горния край и веднъж към средата. После още веднъж до мястото, където сте сложили водата. Започнете да завиваме на стегнато руло отгоре надолу, като завършвате към края с водата, която ще послужи за лепило на корите и така те няма да се отворят при пържене.

Така оформените рулца нарежете на малки хапки и ги запържете до зачервяване в загрятото олио. За да не прегорят курбанитие, е най-добре пърженето да става на 2/3 от силата на котлона. Внимавайте, тъй като те стават наистина бързо - добият ли този златисто-оранжев цвят, значи са готови. Извадете ги с помощта на решетъчна лъжица и веднага ги сложете в охладения и предварително направен захарен сироп.
Сложете следващата порция за пържене и щом станат готови за сиропа, издавете предишните, поставете ги в подходящ съд, а на тяхно място изсипете новата порция.

По желание преди консумация може да ги облеете с шоколад. В малка тенджерка се слага затоплената сметана и начупения шоколад. Сместа се загрява и с нея се обливат десерта. Може да се консумира и топъл, и студен.

Харесай страничката на Mish-Mash във Facebook като натиснеш тук, за да виждаш първи най-новите рецепти в блога!





Няма коментари