22 декември 2015

Универсалната зеленчукова подправка на Иван Звездев


Тази подправка я правя всяка година и съм изключително доволна от нея. Става за абсолютно всякакви ястия и супи. А добавя ли я, вкусът става съвсем друг. Съхранява се в хладилник и количествата ми стигат точно за една дълга зима.


Необходими продукти за универсална зеленчукова подправка:

1 кг моркови

500 г пресни червени чушки
500 г пресни зелени чушки
2-3 глави червен кромид лук
2-3 глави бял кромид лук
500 г целина /2 средно големи глави/
листата от едната глава целина
1 връзка магданоз заедно с коренчетата
1 кг готварска сол /за 4 кг зеленчуци/


Начин на приготвяне


Нарежете на малки кубчета всички зеленчуци или ги смелете с блендер. Наситнете магданоза и листата целина, прибавете ги към останалите продукти. Поставете всичко в голям съд.




Посолете, разбъркайте и оставете да престои за 10 мин., за да се отдели сок от продуктите.




Напълнете зеленчуците в малки буркани с винтова капачка, като притискате много добре. Във всеки буркан полейте по 2-3 лъжици от отделилия се зеленчуков сок.





Съхранявайте универсалната зеленчукова подправка в хладилник. Заради солта, тя се съхранява с месеци. Когато готвите, не слагайте допълнително сол. За приготвяне на ястие за 4 човека, е достатъчно да сложите 1 с.л. от подправката.







Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога!








Източник: www.zvezdev.com




Ето и още две изключително сполучливи идеи за консервиране - 

Мързелива лютеница


Мързелива лютеница


Съвършените пукани люти чушки

Съвършените пукани люти чушки



Няма коментари:

Публикуване на коментар