Сладкиш с банани, крем карамел и пандишпан


Това е от онези сладкиши, които свършват за няма и два дни. Превъзходен вкус, лесен за правене и бърз за изяждане. Ето и как се приготвя този невероятен сладкиш -

Необходимите продукти за сладкиш с банани, крем карамел и пандишпан:

600-700 г банани
1 пакет крем карамел полуфабрикат
4 чаени чаши (1 литър) прясно мляко

За тестото:

3 яйца
5-6 капки лимонов сок
1/2  чаена чаша захар
1/2 чаена чаша самонабухващо брашно
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1/2 щипка сол
1 ½ супени лъжици коняк или бренди


Начин на приготвяне:

Първо се приготвя пандишпана. Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на гъст сняг заедно с лимоновия сок. В друга купа разбийте жълтъците, докато побелеят. Добавете захарта и продължете да разбърквате, докато яйцата удвоят обема си.

Смесете брашното с бакпулвера и го добавете към жълтъчната смес. Последователно добавете брендито и белтъчният сняг. Разбъркайте внимателно с дървена лъжица или шпатула. Полученото тесто го изсипете в намазнена и набрашнена форма. Печете в предварително затоплена фурна, на 175-180 градуса с вентилатор, за 30-35 минути. Веднага след като блатът е готов, го извадете от формата. Прехвърлете върху решетка и го оставете да изстине напълно.

На дъното на същата форма /ако се налага я измийте и подсушете/ излейте готовия карамеленият сос, който се продава заедно със сухата смес за крем карамел /трябва да е 120 г/. Върху нея наредете нарязаните под наклон банани /дебелината им да е около 1 см/.

Сварете крем карамела според указанията на опаковката. Най често прясното мляко се смесва със сухата смес за крем карамел и се вари при непрекъснато бъркане, докато сместа заври, след което се сваля от котлона.

Върху бананите сложете изстиналия вече пандишпан. Поставете го така, както е бил във формата по време на печенето. Притиснете го леко с длани, за да прилепне към бананите. С помощта на черпак (или голяма лъжица) разпределете крема, както си е горещ. Облейте блата равномерно, все едно го сиропирате. По време на този процес пандишпана ще се навдигне  и ще излезе от формата

Оставете сладкиша на стайна температура, докато крема изстине. След това го приберете в хладилника за няколко часа (най-добре цяла нощ), за да стегне крем карамела. На другия ден го обърнете в чиния, нарежете на парчета и сервирайте.

Източник: mycookingbookblog.com


Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 


Няма коментари