Кодрит кадир


Само ако знаете колко пъти ми се опъва този прословут арабски сладкиш... Не казвам, че резултатът този път е впечатляващ, но е най-доброто откъм визия.. Засега...
Ще пробвам пак и пак, докато се получи толкова красив, колкото е в Супичка, защото за вкуса и сочността няма какво повече да се направи - прекрасен е!


В рецептата ме впечатли вълшебството - сладкишът се прави от две смеси, като по време на печенето долната смес изплува отгоре. Но стига хвалебствия, ето я рецептата -

Необходимите продукти за Кодрит кадир:

За карамела:
1/3 чаена чаша захар

За крем карамела:
800 мл прясно мляко
5 яйца
1 чаена чаша захар
2 ванилии

За блата:
1 яйце
½ чаена чаша захар
½ чаена чаша прясно мляко
1 чаена чаша брашно
½ чаена чаша олио
1 супена лъжица какао
1 чаена лъжица бакпулвер


Начин на приготвяне:
Изсипете захарта за карамела на дъното на форма за кекс. Сложете я във фурната на максимални градуси, докато захарта се карамелизира.

Междувременно подгответе двете смеси. За крем карамела разбийте яйцата със захарта и ванилията, след което добавете прясното мляко и отново разбъркайте. За блата разбийте първо яйцата със захарта, олиото и прясното мляко, след което добавете пресятото брашно с какаото и бакпулвера и при непрекъснато разбъркване ги добавете към течната смес.

След като захарта се е карамелизирала, извадете формата от фурната и намалете фурната на 180 градуса. Изчакайте карамела да поизстине, след което изсипете сместа за крем карамел във формата. Изсипете сместа за блата в карамелената, като я разпределите равномерно. При печене какаовата кексова смес ще излпува на повърхността и ще се изпече.

Печете кодрит кадир в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 60 минути на водна баня, като поставите формата със сладкиша в дълбоката тава, пълна с вода. След като кодрит кадир е изпечен, го извадете от фурната и го оставете да се изстуди напълно. Тази стъпка е много важна, тъй като иначе сладкишът ще се разпадне. След като кодрит кадир е напълно изстинал, обръщате сладкиша в голяма чиния и се наслаждавате както на вкуса, така и на чудесната му визия.

Харесай страничката на Mish-Mash във Facebook като натиснеш тук, за да виждаш първи най-новите рецепти в блога!



Източник: Супичка


Няма коментари