Хляб с мащерка, розмарин и чесън


Рецептата за този наистина прекрасен хляб взех от блога на Йоана. Работата по него може и да ви се стори малко по-бавна от обичайното, но ви уверявам, че е много приятно, а и резултатът си струва. В кухнята се разнася такъв аромат при печенето, че не бих имала нищо против да правя този хляб всеки ден, стига времето да ми позволяваше това :)


Ето и продуктите за този чудесен хляб с мащерка, розмарин и чесън

За тестото:

500 г бяло брашно
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица (5 г) суха мая за хляб
1 чаена лъжица захар
300 мл топла вода

За билковата смес:

2 супени лъжици зехтин
2 скилидки чесън, пресовани
1 супена лъжица ситно нарязани пресни билки (използвам мащерка и розмарин)


Начин на приготвяне
Смесете в купа маята, захарта и водата. Добавете 200 грама от брашното и разбъркайте, докато се получи рядка каша. Покрийте купата със стреч фолио и я оставете настрани за около 15-20 минути, за да може маята да шупне.

Към шупналата вече мая добавете останалото брашно, предварително смесено със солта. Прехвърлете върху леко набрашнен плот и месете в продължение на 6-8 минути, докато тестото стане гладко и еластично.

Поставете тестото в намазнена купа, покрийте със стреч фолио и оставете на стайна температура за около 1 час или докато тестото удвои обема си.

Междувременно пригответе билковата смес. Смесете зехтина с пресования чесън и ситно нарязаните билки. Разбъркайте и оставете настрана.

Поставете втасалото тесто върху набрашнен плот. Разточете го на правоъгълник с приблизителни размери 42х24 см. Дебелината му трябва да бъде около 6-7 мм. Отгоре разпределете билковата смес. След това нарежете правоъгълника на 5 ленти по широчина и ги поставете една върху друга. Нарежете още един път на 5 равни части.

Поставете всяка част в намазнена форма за с приблизителни размери 25x11x7 см, като подреждате частите с един от разрезите нагоре. Покрийте леко хляба със стреч фолио и го оставете отново да втаса 30-40 минути.



Загрейте фурната на 220 градуса. Сложете формата по средата на фурната и печете 10 минути. След това намалете температурата на 190 градуса и печете още 20 минути.

След като извадите хляба от фурната, го освободете от формата и го оставете върху решетка, докато се охлади напълно.

Накрая идва най-приятната част – похапването. Уверявам ви, че няма да остане дълго цял.

Харесай страничката на Mish-Mash във Facebook като натиснеш тук, за да виждаш първи най-новите рецепти в блога!





Източник: http://www.kulinarno-joana.com

2 коментара