Задушен джолан в богат сос


Мога спокойно да кажа, че това е едно от най-вкусните ястие със свинско, които съм яла. Месото е крехко, а сосът е невероятен. Трябва си време и чакане, но резултатът е превъзходен. Ястието е много подходящо и за посрещане на гости - няма как да не оберете овациите с него.



Ето и продуктите за задушен джолан в богат сос:

1 заден свински джолан (1,4 кг)

2 глави лук
1 скилидка чесън
250 г картофи
100 г печурки
100 г бекон
200 мл бяло вино
1 л пилешки бульон
50 г краве масло
30 мл зехтин
30 мл балсамов оцет
1 дафинов лист
1 стрък розмарин
4 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:

Зехтинът се загрява в тенджера, пуска се скилидката чесънът да го овкуси и се изважда. Джоланът се запържва до златисто от всяка страна и се овкусява със сол и черен пипер.

Връща се чесъна, добавят се дафиновия лист и розмарина, налива се пилешкия бульон. Похлупва се и се слага в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, за 4 часа (тенджерата трябва да е с термоустойчиви дръжки и капак). След това джоланът се изважда и местото се отделя от кокалите, а от бульона се запазват 300 мл.

Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета. Лукът също се нарязва на едро. Гъбите се белят и разрязват на две, а беконът – на кубчета. В съд се загрява маслото и в него се запържва бекона. Когато стане златисто кафяв, се прибавят лука и гъбите. След като зеленчуците се карамелизират, се деглазира с балсамовия оцет и виното.

Слагат се картофите, парчетата месо и сока от печенето (заделените 300 мл) и се готви на слаб огън, под капак, за 25–30 минути. Ястието се сервира с наситнен магданоз.


Харесай страничката на Mish-Mash във Facebook като натиснеш тук, за да виждаш първи най-новите рецепти в блога!










Източник: Бон апети



Няма коментари