Къпана питка



Признавам, много обичам да приготвям тестени неща. Месенето, втасването, чакането... Всичко това ме успокоява много. Когато попаднах на рецептата за къпаната питка, не можах да устоя на изкушението, още повече, че тук видях нов за мен метод на втасване. След като тестото се омеси, то се прехвърля в найлонова торбичка, слага се в тенджера с топла вода и така се оставя да втаса. Оттук идва и името на рецептата - Къпана питка. Процесът ме заинтригува, а и ми се стори по-къс и по-интересен от обичайното втасване. Но да спирам с обясненията, ето я и самата рецепта.



Необходимите продукти за къпаната питка:

1 кг брашно
3 яйца
250 г захар
1 кубче прясна мая
1 ч.л. захар за маята
1 с.л. сол
сусам за поръсване
1 ч.ч. олио за намазване


Начин на приготвяне:

Най-напред размесете маята с 1 ч.л. захар, намачкайте леко и оставете да се отпусне. В купа се разбийте яйцата, заедно със солта. Прехвърлете и маената кашичка и разбъркайте много добре. Добавете захарта, налейте 500 мл хладка вода. Прехвърлете на части и пресятото брашно.

Замесете меко еластично тесто и го завивйте в найлонова торбичка. Поставете го в тенджера с топла вода и изчакайте да бухне. Когато тестото излезе на повърхността, значи е втасало.

Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност, разделете го на 3 равни части. Всяка от тях омесете на топки, които оставете да втасат за 5 мин. След това разточете топките  на не много тънки правоъгълни кори и ги намажете обилно с олио.

Навийте на руло, като леко се усуквате и изтегляте, за да се удължи. Оформяте плитка, завивайте я и я прехвърлете в намаслена дълбока тава с диаметър 28-30 см. Покрийте питката с фолио и я оставете да втаса за около 20-30 мин. или докато удвои обема си.

Напръскайте питата с малко студена вода и поръсете със сусам. Поставете в по-ниската част на предварително затоплена фурна. Печете на 200 градуса за 10-15 мин. След това намалете градусите на 150 и печете още 30 мин. или докато питата се зачерви. След като се изпече, я намажете с олио за гланц.

Получава се една чудесна питка, мека, въздушна и вкусна.

Харесай страничката на Mish-Mash във Facebook като натиснеш тук, за да виждаш първи най-новите рецепти в блога!


Източник: http://www.zvezdev.com




Ето и рецептата за една друга красота - Празнична погача

Няма коментари