Боб с телешки суджук на фурна


Да ви призная, откакто открих готовият сварен боб в консерви, изобщо не съм си играла да кисна от предната вечер, да варя с часове, да сменям води... Толкова е удобно, практично и хитро, че изобщо не знам как преди съм имала нерви да си играя :) Днес реших да приготвя зрял боб с телешки суджук на фурна, който стана за няма и час.


Ето и необходимите продукти за боб с телешки суджук на фурна:


4-5 консерви сварен зрял боб

1 подкова телешки суджук
2 с.л. универсална зеленчукова подправка
пресен джоджен

За запръжката:
2 с.л. олио
1-2 ч.л. червен пипер


Начин на приготвяне:

Прехвърлете консервите сварен боб в глинен съд, като сложите само половината от течността, че иначе става много водно. Скоро четох, че тайната на вкусния боб е да се пече в по-малък и висок съд, защото така боба става мек и задушен. Аз използвах овална глинена форма.

Към боба прибавете универсалната зеленчукова подправка. /Не слагам допълнително сол, тъй като в подправката има достатъчно/ Разбъркайте добре, отгоре сложете нарязания на кръгчета суджук. Поставете глинения съд да в средата на фурната  и печете 20-ина минути на 180 градуса. Обърнете суджука и печете още 10-ина минути.



След като водата е извряла, е време за запръжката.  В малка тенджерка загрейте олиото и сложете червения пипер. Разбъркайте енергично и след няколко секунди прехвърлете при боба. Размесете добре, поръсете с нарязания на ситно джоджен и пъхнете във фурната за още 20 мин.

Общо за няма и час бобът е готов за сервиране. Добър апетит! :)

Харесай страничката на Mish-Mash във Facebook като натиснеш тук, за да виждаш първи най-новите рецепти в блога!




Няма коментари