Мързелива лютеница


Рецептата за тази лютеница обикаля интернет пространството от около две години. Миналата година пробвах да я направя, но моментът със стерилизацията не ми се получи особено добре и така и не стигнах до дегустацията. Тази година обаче всичко беше наред и уверено мога да кажа, че това е най-вкусната лютеница, която някога съм яла!
В къщи всички са пристрастени към нея и очевидно ще трябва да се прави пак :)

Ето и необходимите продукти за мързеливата лютеница :

3 кг червени и зелени чушки

2 кг домати
1 кг патладжан
600 гр моркови
3 глави лук
2/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. общо смес от винен оцет и тъмен Балсамико /или пък 1/3 ч.ч. оцет и 1/3 ч.ч. червено вино/
3 с.л. сол
1 1/4 ч.ч. олио
1 глава чесън
1 1/2 връзки магданоз
подправки по желание - черен пипер, кимион и други /аз сложих 2 ч.л. кимион/
по желание можете да добавите и няколко люти чушки


Начин на приготвяне:

Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете го леко и оставете да се отцеди.

Обелете доматите и ги нарежете на едро. Посолете ги леко и оставете тавата с тях на наклонена повърхност, за да отдели течността от тях. Измийте и почистете чушките, лука и морковите и ги нарежете на едро. Поставете ги в голяма и дълбока тава.

Прибавете отцедените домати и патладжани и поръсете със солта, захарта, сместа от двата оцета и олиото. Разбъркайте всичко и сложете тавата на средната скара в предварително затоплена фурна. Покрийте леко с алуминиево фолио и печете на 250 градуса, докато сместа остане на мазнина, като разбъркате 2-3 пъти докато печете. Печенето отнема между 2-3 часа.
Тъй като се получи наистина внушително количество, аз първо сложих да се пекат зеленчуците, без доматите. Когато омекнаха и понамалиха обема си, прибавих и доматите и продължих с печенето.

Когато сместа е останала само на мазнина, отстранете алуминиевото фолио, прибавете обелените и нарязани на филийки скилидки чесън и върнете във фурната за още около 10 мин. Извадете тавата, добавете черен пипер, кимион и пресен магданоз. Подправките се слагат на вкус. Както вече писах, аз наблегнах основно на кимиона и не съжалих :)

Пасирайте зеленчуците, докато са горещи, стига пасаторът ви да е с метален накрайник. Ако гъстотата на сместа не ви допада, може да върнете тавата във фурната и да печете още малко.
Готовата лютеница изсипете в измити и подсушени буркани, затворете ги и ги стерилизирайте за около 15 минути, от момента на завиране на водата. Извадете ги още горещи и ги обърнете с капачките надолу, докато се охладят.

Готовата лютеница съхранявайте на тъмно и хладно място.

Ако ползвате от малките бурканчета, се получават към 20 броя. Ще се изядат за нула време, гарантирам ви!


Харесай страничката на Mish-Mash във Facebook като натиснеш тук, за да виждаш първи най-новите рецепти в блога!


Няма коментари